chiulinh house | 2O16

Project: Chiulinh house | 2O16 | 40sqm.
Location: District 8, HCMC, VN.
Design team: Đoàn Sĩ Nguyên, Lê Đình Mạnh, Nguyễn Ngọc Minh Quang, Huỳnh Huy Tiến.
Photographs: Quang Dam .

Chúng tôi có những trải nghiệm đặc biệt với những con hẻm ở Saigon, đặc biệt là những ngôi nhà ống nằm trong lòng nó. Việc nhận lời cải tạo lại không gian sống cho một gia đình trẻ ở Quận 8 – Saigon, khiến chúng tôi vô cùng trăn trở trong việc đưa ra phương án thiết kế tối ưu nhất. Với sự hỗ trợ hết mình từ gia chủ, cũng như việc đưa ra mục tiêu thiết kế độc đáo kết hợp không gian nắng, gió và cây xanh, ngôi nhà Chiulinh đã được hoàn thành vào cuối tháng 7/2016.
Không gian sống của công trình được phân định rõ ràng, có tính liên kết nhưng không quá nặng nề và cách biệt như hiện trạng cũ. Tầng trệt được bố trí không gian để xe, không gian tiếp khách và bếp ăn. Tầng lầu là không gian ngủ cho vợ chồng gia chủ và hai con nhỏ. Lõi thang lấy sáng và thông gió tự nhiên khiến cho ngôi nhà không còn cảm giác u tối, ngược lại,nó còn cung cấp đủ ánh sáng vào ban ngày, khi không sử dụng đèn.
Công trình nằm trong hẻm nhỏ và chịu tác động trực tiếp từ ánh nắng hướng chính Tây, nên việc đưa ra giải pháp cho mặt đứng và một bài toán khó cho đội ngũ thiết kế. Việc áp dụng hệ lam xiên truyền thống kết hợp hệ cửa xoay là tối ưu nhất cho trường hợp này. Không những cung cấp đủ ánh sáng và thông gió cho công trình, hệ lam còn là giải pháp tốt cho vấn đề an ninh mà gia chủ đã đặt ra từ ban đầu.

Sawadeesign , 2016.

We have had some interesting experiences with the alleys in Saigon, especially the tube-houses inside the city. Agreeing to renovate a young family’s living space in District 8 – Saigon, we kept pondering on choosing the most optimal design. Thanks to whole-hearted support of the house owner, as well as our determination to propose a unique design, which is a combination of sunshine, wind, and green plants,the renovation of Chiulinh house was finally completed in late July,2016.
The living spaces within the construction are clearly divided but still linked with each other, instead of being separated as they used to be. The ground floor includes parking lot, living room, kitchen which and dining room. The upper floor is the sleeping place for the couple and their two kids. The staircase utilizes natural ventilation and lighting, which helps to keep the house well illuminated, especially in daylight without having to use any electric lights.
Since the construction is located in a small alley and directly affected by the Western sunshine, finding solution for the facade is one of the most challenging tasks for the design team. In this case, applying the traditional sun shading louvers in conjunction with the spinning windows is perhaps the optimal alternative.Not only does it reduce the effect of sunshine without hindering sufficient supply of natural light and wind for the living spaces inside, it also solves the security issues, which is the top priority of house owner.